Kitap en iyi dosttur.

‘entel’ bir alay bir hakaret idi bi aralar.. Bilmiyorum kim, bir ‘entellektüel’ tanımı yapmış: 3 üniversite diploması şart demiş.  Ancak, birini deden, birini baban, birini sen alacaksin.
Ayiptir söylemesi diyemeyecegim, gerine gerine söylüyorum: Rahmetli dedem (biri robert kolej olmak uzere)iki üniversite diplomasına sahipti, babam Istanbul Üniversitesi mezunu çift uzmanlık sahibi bir doktordu, ben de İstanbul Üniversitesi mezunu olmakla kalmadim, geçtiğimiz yıl Açık Üniversite’ye başvurdum, sinavsiz iki yillik bölümlerden birine başladım. Benim çocuklar artık nasıl bir entellektüel sen düşün..
Tabii, eğitim cehaleti alır, eşeklik baki kalır, demişler; diplomalı eşek olanlardan da değiliz.  Kıyısı köşesi kitap dolu, her gün gazete alınan bir evde büyüdüm. Okumayı 4 yaşımda ‘Fatoş’ ve ‘Güngörmüşler’ okuyarak çözdüm.  Haberdi, röportajdı, makaleydi yutarak okudum. Çok bunaltici bir yaz, Hayat Ansiklopedisini okumuştum. Babamın gencliginden sakladığı ‘Bütün Dünya’ dergilerine ölüp biterdim. Altın Çocuk Klasikleri, Milliyet Çocuk Klasikleri setlerim vardı.  Rafları bel veren kitaplıklarla yaşadım. Hala deli gibi okurum, kindle çıktığında yüreğim hopladı, kankamdır kendisi. Ben kitap kurduyum kardeşim.  Bu da kayıtlara geçsin.
Bugün bir sms geldi:
” Ucretsiz eKitaplar bayram boyunca TTNET Kitap ile yaninizda. Uygulamayi indirmek icin tiklayin….”
Atladim tabii. Kitap kurduyuz, sülaleden gelmekte.. Ben atlamayayım da kimler atlasın?
Indirdim uygulamayi cebe, açtım.
Bedavaları bir yana bırak paralı kitaplar bile (3-5 istisna hariç) dandik dundik. Satın alınan kitbı indirmene izin vermiyor?!? Mülkiyeti benim o kitabın, ne oluyor? Ayağa kalktığım gün Tüketici Hakem Heyetindeyim!

image

Ttnet’in cabasini takdir ediyorum lakin, bu mu yani? Ondan sonra ‘Kahrol İsrail’.. yürü be. Okuyacaksam kaliteli şeyler okurum, çer çöp değil.
Ttnet, İş Bankası artık kim olursa şu projeyi üstlenmeye davet ediyorum.

e-MEB Klasikleri

Bu yazıyı okuyan herkesin, yılda bir tane bile olsa taa ’50lerde çevirisi muazzam bir şekilde yapılan, elle dizilip basılan ve üç kuruşa satilarak bir neslin kültürünü zenginleştiren MEB klasiklerini almasını öneriyorum.

Ülkenin eğitim seviyesi ve geleceği ile ilgili endişemizi burada paylaşmak istemiyorum. Bütün kültürü tv’den edinen, ne lazımsa Google’den bakan,ödevi internete yaptiran, ilköğretime mecbur tutulan 100 temel eserin tek kitaplık özetini satın alıp onu bile okumadan kopyalayarak ödevlerden ‘yırtan’, imlası bozuk chat/like/vine kuşağını ne yaparız bilmiyorum. Bundan böyle gemisini kurtaran kaptan. .

Reklam

13 Yorum

Filed under kültür, kitaplar, OKUL, saçmasapanlıklar

13 responses to “Kitap en iyi dosttur.

  1. turkan yanik

    çok iyi bir yazı olmuş ,ellerine sağlık ! hergün analarından duyduklarını farklı bir sesten duydular ,teşekkür ederim İpek .Bu konuyu daha sık irdelemeni rica ederim ,sevgiler

    Beğen

  2. Ama oldum olası kitap okumayı çok severim. Ama kötü bir tarafım var elime aldığım kitabı bitirmek için yemeden içmeden kesilirim. Soluksuz okur ve bitiririm böyle olunca elime her kitabı alamıyorum. Ama şimdi kızımla bolca hikaye kitabı okuyoruz. Kitap okumuş sayılırım dimi? Ee ne diyecektim konu dağıldı. Heh bu kelimeleri düzgün telaffuz etme ve yazma takıntısı sanırım babamdan geçti. Evlendim bir süre sonra blog yazmaya başladım, baktım eşimde imla düzeltiyor. Düzeltile düzeltile oldu bende de düzeltme takıntısı. Bu yüzden bir arkadaşımı kaybetmişliğim var. Herkez yazılmasına gıcık oluyorum ama napayım 🙈

    Beğen

    • Aynı fikirdeyim. Şimdi kelimeyi hatırlayamadım ama, ben de büyük tartışma yaşamıştım biriyle. Hiç dayanamam.
      Minik kitap kurduna öpücükler, okumaya devam.

      Beğen

  3. Atmış olduğunuz başlık benim de hayat felsefemdir :)Kitapla yatar,kitapla kalkarım.Amaaaa…gel-gelelim oğluma ne o geni,ne de o
    alışkanlığı geçiremedim maalesef :(Aksine,ona her kitap aldığımda”yine mi kitap..?”naraları yükselir.Nerede hata yaptım hala çözmüş değilim :(Oysa ben küçük bir yerde yetiştim;hem tarlaya gider,hem haftada 6-7 kitap okurdum,(dergi,gazete de cabası)şiirler yazardım ;)Kitapları da kütüphaneden alır okurdum :)Öyle benim çocuklarıma aldığım gibi annem babam almıyordu :)Hayattaki tüm kazanımlarımı(bildiklerimi) okumaya borçluyum diyebilirim.Oysa, ana dilimiz olan Türkçe okuma-yazmayı da kendi çabalarımızla öğrendik kardeşimle,çünkü okullarda bulgarca okur-yazardık ve Türkçe konuşmak dahi yasaktı :(Şimdiki nesle tepside sunuyoruz kabul görmüyor :)Sizin her konuda bilgi sahibi olmanıza da şapka çıkarıyorum…Sevgiler..

    Beğen

    • Kızlar biraz daha düşkün okumaya Belgin hanım, oysa erkek yazarlar ezici bir çoğunluktalar.
      Oğlunuz ilgilenebileceği kategoriyi bulamamış olabilir.. teksas tommiks’ten tübitak yayınlarına çok geniş bir alan bu, biri bana mesela biyografi alıp gelse isyan ederim ama bilim kurgu ya da fantastik için ölüp bitiyorum.
      Zaman ve fırsat verin, kütüphaneye gidin, büyük kitapçılara.. ellesin, her alana göz atsın.
      Karikatür mizah kitapları, çocuk dergileri her yaş için ilginç olabiliyor. İlgisini çeken konuyu bulduktan sonra o merak onu da saracaktır.
      ;)
      Ben de aynı şekilde herşeyi kitap sevgime borçluyum. Ayet değil mi: “hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?”
      Her konuda bilgim yok, eminim siz oturup neler neler yazarsınız. Bilgiyi paylaşmak lazım, okuduğunuz için teşekürler.

      Beğen

      • Bilge

        Ellerin dert görmesin, yine şahane bir konuya parmak basmışsın. Bizim onikilik (kendine sorarsan onüç) zırtapoz ergen de silah zoruyla kitap okuyanlardan. Harry Potter serisinin ilk beşini okudu, ufak ufak kitapçı gezmekten hoşlanmaya da başladı neyse ki… Yazıya yorum değil de bu yoruma cevap yazma nedenime gelince, “Neey, bilimkurgu fantastik mi dedin? :)”

        Beğen

        • evet dedim! gerekirse bir daha derim
          BK F!

          Beğen

          • Bilge

            O zaman görüyorum ve arttırıyorum: uzay gemisindeki bilge kocakarı (Ursula Teyze yani) :) (Allah uzuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuun ömürler versin de bi onyüzbin kitap daha yazsın!) Dur yav aklıma gelmişken, Yerdeniz’e bu seneki hac ziyaretimi yapmadım hemen yapiim :)

            Beğen

  4. Bilge

    Aa, aşkol, senin gibi kafalı bir insan yani cıkcıkcık… Yerdeniz seri ama, sadece ilk kitaptan bahsetmiyorum, seversin bence. Ayriyeten Ursula Teyzeye kek deme çarpılırsın valla! :p Fazla konuşmadan Mülksüzler’ini önereyim, 9,8 şiddetinde tavsiye!
    Yalnız bu arada pek çakışmıyormuşuz Asimov hariç, otostopçuya onyüzbin sene önce bi girizgah yapıp bunebe! diyip atmıştım. İlkinin filmini seyrettikten sonra daha bi ısındım gibi, galiba tekrar deniycem. Rama’ya bi türlü elim gitmedi niyeyse. Elantris’i bilemedim, bakiyim bi. goodreads’e nasıl geliniyor, nettiriyoruz?

    Beğen

  5. Geri bildirim: Kitapkurtları buraya.. Pamuk eller cebe | A Blog Daire 6

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s