İLKÖĞRETİM OKULU BİRİNCİ SINIFLAR UYUM PROGRAMI İÇİN ÖRNEK HAFTALIK DERS PROGRAMI
PAZARTESİ 14.09.2009
I. DERS
40 Dakika
1-Açılış;
2 -Tüm okul personelinin veliler ve öğrencilerle tanışması.
3- Açılış programında okul müdürünün velilere bu uygulamanın amacını, yararlarını ve yeni ilköğretim programını özetleyen konuşma yapması.
ARA 15-20 Dakika – Teneffüs
II. DERS
1- Öğretmen ve öğrencilerin tanışması.
2-Okulun bölümlerinin gezilmesi.( yönetici odası, öğretmenler odası, koridor, tuvaletlerin kullanımı, merdivenlerde ve bahçede giriş-çıkışlar)
ARA 15-20 Dakika – Teneffüs
III. DERS
40 dakika
1-Öğrencilerin okuldan eve güvenle gelip gitmeleri için eğitim verilmesi.2-Bir oyun öğrenme, birlikte oynama (şarkılı oyunlar tercih edilebilir).
—————————-
SALI 15.09.2009
I. DERS
40 Dakika
1-Okul ve sınıf kurallarının söylenmesi.
2-Sınıf, koridor, tuvalet kantin kullanımının anlatılması ve uygulama yapılması.
ARA 15-20 Dakika – Teneffüs
II. DERS
1-Öğretmen tarafından bir öykünün okunması veya anlatılması.
2-İstekli öğrencilere masal anlattırılması.
3-Resim defteri ve kağıtların hazırlanması, anlatılan masal konulu yada serbest konulu resimlerin yapılması, tamamının panoya asılması, resimler üzerinde konuşma.
ARA 15-20 Dakika – Teneffüs
III. DERS
40 dakika
1-Okul bahçesi, spor salonu ya da uygun bir alanda sıra olma, dağılma, toplanma, halka olma çalışmaları.
2-Çalışma sonunda bugün neler yaptık, yarın ne yapacağız, getirilecek resim malzemesi ve oyuncakların açıklanması.
—————————-
ÇARŞAMBA 16.09.2009
I. DERS
40 Dakika
1-Oyuncaklar hakkında konuşulması,
2-Öğrencilerin sevdikleri oyuncakları anlatması, oyuncaklar veya hayvanlarla ilgili bir şarkınının dinletilmesi yada istekli öğrencilere söyletilmesi.
ARA 15-20 Dakika – Teneffüs
II. DERS
1-Resim defteri ve kağıtların hazırlanması.
2-Anlatılan oyuncaklar konulu ya da serbest konulu resimlerin yapılması.
3- Resimlarin tamamının panoya asılması, resimler üzerinde konuşma, önceki resimlerin ailelere gösterilmesi ve dosyalanması.
ARA 15-20 Dakika – Teneffüs
III. DERS
40 dakika
1-Beden eğitimi için bahçede uygun bir alanda toplanılması, sıra olma, halka olma, yürüme çalışması, enstrüman yada kaset eşliğinde müzikli bir oyun, dans yada ront öğretilmesi, birlikte oynatılması.
—————————-
PERŞEMBE 17.09.2009
I. DERS
40 Dakika
1-Günlük olayların konuşulması. 2-Defter kullanma, kalem tutma, tahtayı kullanma, sınıf içi araç gereçlerin kullanımının öğretilmesi.
ARA 15-20 Dakika – Teneffüs
II. DERS
1-Okuma yazmaya hazırlık çalışmalarının yapılması. 2-Çeşitli oyunlar oynatılması.
ARA 15-20 Dakika – Teneffüs
III. DERS
40 dakika
1-Sınıf içi ve sınıflar arası sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesi.
—————————-
CUMA 18.09.2009
* I. DERS
40 Dakika
1-Okuma yazmaya hazırlık çalışmalarının yapılması
* ARA 15-20 Dakika – Teneffüs
* II. DERS
1-Makas kullanımının gösterilmesi.
2-Gazeteden resim kesme, kağıt katlama, kağıttan uçak, kuş yapma çalışması.
3-Ders sonunda atıkların birlikte toplanıp sınıfın düzenlenmesi, çalışmaların dosyalanması.
*ARA 15-20 Dakika – Teneffüs
*III. DERS
40 dakika
1-Beden eğitimi için bahçede uygun alanda toplanılması, sıra olma, halka olma, müzik eşliğinde halay, ront gibi oyunların oynatılması, ders sonunda bugün ve bu hafta neler yaptık, haftaya neler yapacağız anlatılıp, öğrenilen kuralların tekrar edilerek, şarkılar eşliğinde öğrenci dosyalarının velilere verilmesi.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
ANAOKULU, ANASINIFI, UYGULAMA SINIFLARI İLE İLKÖGRETİM OKULU BİRİNCİ SINIFA BASLAYACAK ÇoCUKLARIN/ÖGRENCİLERİN BİR HAFTA ÖNCE EĞİTİM ÖĞRETİME HAZIRLANMASI ÇALISMALARINA DAİR AÇIKLAMALAR
1-
Haftalık ders programında belirtilen saatler ve içerik, okul ve yerel imkânlar ölçüsünde esnek bir şekilde değerlendirilebilecektir.
Bağımsız anaokulları ve anasınıfları ile uygulama sınıfları için ilgili öğretmenler tarafından Okul Öncesi Eğitimin Temel İlkeleri ve Amaçları doğrultusunda oyunun temel etkinlik olarak dikkate alındığı, çocuğun okulu tanıma ve uyumunu sağlamasını kolaylaştıracak bir haftalık esnek bir program hazırlanacaktır.
2
Velilerin öğrencilerle beraber okula gelip gitmelerinin, alışkanlık haline gelmemesi için velilerin sınıf ortamına zaman zaman alınması sağlanacaktır.
3-
Velilere yönelik Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisince; Okul, öğrenci ve veli ilişkisi, öğrencilerde oluşabilecek kaygılar, korkular ve alınacak önlemler gibi konularda bilgilendirme çalışmalarına yer verilecektir.
4- Normal
öğretim yapan okullarda birinci sınıflar kendi sınıflarında, ikili öğretim yapan okullarda ise birinci sınıflar başka bir sınıfta uygulama yaparken kendi sınıflarını dönüşümlü olarak kullanacaklardır.
5-
Programın uygulanması saat 09.00- 12.00 arası 3 ders saati ve 2 dinlenme saati (ders süresi 40, dinlenme 15-20 dakika) olacaktır.
6-
Öğrenciler başlangıç aşamasında okuma–yazmaya yönelik çalışmalar ile karşılaşmadığından ve bu yönde öğrencilerde isteksizlik görüldüğünden, bu programın son aşamasına doğru okuma-yazmaya yönelik faaliyetlere de yer verilebilecektir ( ilköğretim birinci sınıflar için).
7-
Okulöncesi eğitim alarak gelen öğrenciler programın içeriğine daha önceden alışık oldukları için bunların yeni gelen öğrencileri ve programı olumsuz yönde etkilememeleri için gerekli tedbirler alınacaktır.
8-
Sınıflar ve öğrenciler arasında sportif ve kültürel etkinlikler düzenlenebilecektir.
9-Okul fobisini yenme
, drama, eğitsel oyun, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler gibi konularda yerel düzeyde hizmetiçi eğitimler düzenlenerek öğretmenlere seminer verilebilecektir.
10-
Taşımalı eğitime tabi ve YİBO öğrencileri mevzuata aykırı olmamak şartıyla yerel imkânlar ölçüsünde eğitimden faydalandırılacaktır.