İpek miyim? Fake miyim..

Rahmetli dedemin bir huyu vardı. Asker olması nedeniyle mi bilmiyorum güvenliğe çok önem verirdi.

Sokakta parkta bahçede torunlarına seslenirken asla isimlerini kullanmazdı. Sahte bir isimle seslenirdi, zaten sesini duyunca tanırdık ve giderdik. “Ne olur ne olmaz. Kötü niyetli insanlar olabilir. Adınızı öğrenmesinler, yalnızken yaklaşıp, adınızı söyleyerek güveninizi sağlarlar” derdi.

Bu uygulama bende kalıcı oldu. Zaman zaman nette okuduğum, bazı terbiyesiz kuryelerin ellerindeki ad- soyad telefon bilgisini kötüye kullandıklarına dair yazılar da etkili oldu aslında.

Sanal alışveriş sitelerine, getir götür uygulamalarına kaydolurken farklı isimler vermeye başladım. Birinde gayet antika bir erkek ismine sahibim, bir diğerinde popüler bir genç kız ismi kullanıyorum. İsim soran kahvecilerde de muhakkak farklı isim söylerim.

Zaman zaman kapıda kuryeyle karşılaşan ev halkı da alıştı ne deseler “ben miyim? kim miyim?” sormadan alıyorlar.

Çocuklara da öğrettim nette gerçek isimlerini, doğum tarihlerini vb asla kaydetmiyorlar. Paranoya sınır tanımasa da, takip edilmediğin anlamına da gelmiyor derler ;)

Çocuklara özellikle internet güvenliğini kalıcı olarak öğretmek lazım.

2 Yorum

Filed under çocuk, bilgisayar, güvenli hayat, internet, severim paylasirim

2 responses to “İpek miyim? Fake miyim..

  1. Sibel Ozkan

    Sevgili Ipek, 2004 yilinda yetkili saticidan yeni bir Honda Accord aldim. 3 yil taksitle alabildim dolayisiyla banka bilgileride paylasildi. Guvenilirligini merak ettigim icin ismime fazladan gobek ismi ekledim. Aradan 20 yil gecmesine ragmen hala postadan bu uyduruk ismime cesitli promosyon/reklam zarflari gelir. Honda kimlik bilgilerini satmis anlayacagin. Deden cok ileri goruslu adammis, Allah rahmet eylesin

    Beğen

Yorum bırakın