Tüm acemi girişimciler ve birseyler üretip satmaya çalışan herkesin temel sorunu “tanesini kaça versem?” oluyor.
Ben bir soru daha ekleyeyim : “ben müşteri olsam buna kaç lira veririm?”
Hatta en önemlisi: “bununla geçimimi sağlar miyim?” Bu bir is mi yoksa yalnızca bir hobi mi bunu öğrenmek için soracaginiz soru bu.
Maliyet hesabi malin kaca mal edildigidir. Cok basit olsun diye 4 malzemeli uydurma bir kek uretip satacagim.
4 yumurta
500 gr un
200 gr seker
200 gr sut
.========.
Bu malzemeyle 10 dilim kek yapiyoruz.
Simdi… malzeme temini onemli. Ticarette alirken kazanilir. Kosedeki bakkalda kaca markette kaca minik bir fiyat arastirmasi sonucu malzeme fiyatlarini belirledik.
1 yumurta 2 lira
Un 5 lira
Seker 6 lira
Sut 1 lira.
Super. Ancak yumurta 10lu pakette satilmakta.. :(
digerleri de kiloluk ambalajda. :(((
O vakit marketten cikarken odeyecegim para = 33 lira
Hammadde stokta. Guzel.
(Markete gidip gelmenin de size zamana ve paraya mal oldugunu aklinizda tutun. Bu da gider kalemidir. Hammadde+nakliyeye A diyorum bu durumda)
1 kek icin gereken malzemeyi getirip masaya koyma bedeli ilk bulmamız gereken rakam. Tariften gidelim. Orantı kurarak.. 10 yumurta 20 liraysa 4 yumurta 8 lira. 1 kilo un 5 lira demek ki yarim kilosu 2.5 lira. 200 gram seker 1.2 lira ve süte de 20 kuruş yaziyorum. Demek ki kekin çıplak maliyeti= 11.9 lira. Nakliye için de 0.1 ekledim oldu sana 12 lira. (A)
Bunu çırpmak, mikser, kek kalibi ve firinin amortismani, elektrik masrafi, bulasik yikama harcamasi vb pismis keke gizli maliyettir, bunu da B olarak yazalim.
Kek hazir. Dilimledik. E,musterinin avucuna mi konacak? Bir ambalaj lazim. Kagit tabak,uzerine strec film, belki yanina bir pecete..
Kapisina da gotursek, kargoyla da yollasak bir de nakliye masrafi var, bu da C olsun.
Butun bunlar bir yana sizin senelerce ugrasip gelistirdiginiz kek becerinizin, yaptiginiz tarifin, ugrasmanizin bir bedeli var. Bu da iscilik. Yani D.
Kira bilmemne hic girmeyelim cok büyük bu hesaplar.. Şimdi püf noktası:
Malzemeye 33 lira verdik. Kekin 1 dilimi 3 lira mi?
Hayır.
Ha, malzemenin hepsi harcanmadi, 12 lira mi???
Hayır.
A+B+C+D mi?
Hayır.
A=B+C+D=kâr
Basit degil göründüğü kadar. Bastan bir daha okuyup sindirin isterseniz.
Kekin çıplak maliyeti= 12
Iscilik+muhtelif masraflar= 12
Kâr=12
Bu kekin fiyati: 36 lira kardesim.
10 dilim keki tanesi 3.6 (bilemedin 3,5) liradan satarsan buna İŞ YAPMAK dersin.
Bu konuya devam edebiliriz.. yorum ve sorularinizi beklerim.
3 senenin sonunda “ulen ben sabahtan akşama, akşamdan sabaha eşşek gibi çalışıp evi, çoluğu çocugu ihmal ediyorum, kendimi harap edişim de bonusu oluyor, kenarda da 5 kuruş yok, niye böyle oluyor” düşüncesinden hareketle bu hesabı yaptım ve derhal bıraktım üretimi.(makinemin bozulması ve tamir masrafı oldukça tetikleyiciydi) Elbette baştan yapılmalıydı tüm bu hesaplamalar, ben acemilik ettim. Şimdi bu tecrübeyle yeni girişimim icin daha mantıklı kararlar vermeye çabalıyorum. Markalaşma, profesyonellik ve gerçekten para kazanma üzerine kafa patlattığım bu dönemde bu yazıyı yazman güzel tesadüf oldu..
BeğenBeğen
Bence, satış fiyatını belirlemede en önemli unsurlardan biri de, o şeye sahip olmak isteyenlerin de aynı üretimi yapıp yapamayacağı ya da üretmeye malzemesi ya da zamanı olup olmamdır. Hayatımda hiç, dışarıda makarna ya da marul salatası yemedim, 5 TL bile vermem. Kek de almam. Ama evde dondurma yapamayacağım için fiyatına hiç bakmam, alırım. Yaprak sarması satın alırım, canım çekerse fiyatına bakmam, ama biber dolmasını kendim yaparım. Kolay. Herkes evde sabun üretemez mesela :)
BeğenBeğen
Guzel bir noktaya temas ettin. Musterilerin alım kararlarini etkileyen en onemli seylerden biri duygu digeri de fayda/maliyet orani.
Bunu da ele alacagim.
Sabun kek kadar kolay emin ol ;)
BeğenBeğen