ozellikle kozmetik alaninda koruyucu olarak : (bakteri mikrop vb üremesin de kolayca bozulmasin diye koruyor urunu, bizi korumuyor yani) parabenler kullanilmakta. parabenler derken; (di mi muro?) bunlar üc taneler. metil paraben, butil paraben ve propil paraben.
daha kimyasal konusayim: p-hidroksibenzoik asit türevleri.
İnternet calkalanmakta. paraben gogus kanseri etmeni olarak goruluyor. parabensiz islak havlu bulana kadar gobegim catladi . bizim bebeklerin popolarini silerken kullanmak icin lazimdi islak havlular. hala da evden cikaramadik bu havlulari. cok islevsel canim… markamiz canbebe…
avon’da da parabensiz ruj buldum, onu kullaniyorum.. parabenden urkuyorum arkadas…
*-*-*
bu yaziyi okumanizi oneririm. Amerikan Gida ve ilac dairesi’nin resmi sitesindeki bilgi..
en muhim kismi su:
A study published in 2004 (Darbre, in the Journal of Applied Toxicology) detected parabens in breast tumors. The study also discussed this information in the context of the weak estrogen-like properties of parabens and the influence of estrogen on breast cancer. However, the study left several questions unanswered. For example, the study did not show that parabens cause cancer, or that they are harmful in any way, and the study did not look at possible paraben levels in normal tissue.
İnsan ürküyor gene de.. Ozellikle bir LUSHsever, bir LUSHIE oldugumdan Lush urunlerinde kullanilan parabenler ne zaman ortaya atilsa, parabenin zararlari hakkinda biraz endiselenmekteyim. LUSH’suz bir hayatim olsun istemiyorum. Kanser de istemiyorum. (sigarayi birak o zaman, kereviz!)
Her ne ise bu isin en yetkili merciine danistim. Saglik Bakanligi.
Konuyu bakanliktaki ilgili birim olan İlac ve Eczacilik Genel Müdürlüğü ertesi gün yanitladi:
Sayın Ipekag,
Kozmetik ürünlerin kontaminasyonunu (mikrobiyolojik kirlenme) önlemek için parabenler kullanılmaktadır. Kullanım oranları Kozmetik Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Paraben tek başına kullanılacak ise % 0.4, birden fazla paraben kullanılacak ise % 0.8’e kadar kullanılmaktadır. Paraben oranlarının belirlenmesi Avrupa Birliği Bilimsel Komisyonu tarafından titizlikle yapılan çalışmalar sonucunda belirlenmektedir. Komisyonda alınan kararlar çerçevesinde Avrupa Birliği Direktifine ve Kozmetik Yönetmeliğine yansıtılmaktadır. Kullanım oranları bugün itibari ile Kozmetik Yönetmeliğinde belirtilen oranlardır.
İyi çalışmalar.
Deniz Özay
Kozmetikler Şube Müdürü
bilgilerinize sunarım.
LUSH’taki oranlari bilmiyorum, onu da onlara sorup ogrenecegiz artik.
Son soz: Kanaatimce Parabenlerden kacinmakta fayda var.
LUSH resmi aciklamasi:
Lush Türkiye Beste Hanım Selamlar;
Kozmetik piyasasında ürünlerin raf ömrü ortalama 30 aydır. Lush ürünlerinin %71’inde koruyucu yoktur ve ürünlerimizin raf ömrü 3hafta ile 14 ay arasında değişir. Bu da kullanılan koruyucu miktarının minimumda olduğunun göstergesidir. Diş macunlarında bile bulunan parabenler blueberry gibi bir çok mayvede doğal olarak da bulunur. Ürünlerimizde kullanılşan sentetiklerin tamamı güvenlidir ve Sağlık Bakanlığı %3’ün altında kullanılan koruyucuların içindekiler bölümünde yazılmayabileceğini söylemesine rağmen, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye Lush’da da koruyucularımız maksimum %1,5 oranını geçmemesine rağmen ürünlerin içerik bölümünde belirtilir. Daha detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki linki inceleyiniz.
http://www.lush.co.uk/index.php?option=com_virtuemart&page=lush.lushopedia.php&action=showIngredient&ingredientId=4866
BeğenBeğen