Kedilendim!

Rahmetli anneannem çok kediseverdi. Son kedisi Gümüş’ü çağırışı hala kulağımda….Kedilerle ilgili hemen herşeyi ondan öğrendim.
Ve bu yazı ona adanmıştır.

Kedi sahibi olmayı düşünenlere, aniden kedi sahiplenenlere en acil en gerekli temel bilgiler, “keşke baştan bilseydim” dediklerim bu sayfada. Detayları zamanla yazacağım..

 

Kedi

Kedi

Ben de severim kedi ama kızım delice seviyor. Çooook uzun zamandır “kedi” diye başımın etini yiyordu. Bir arkadaşımın da şahane bir dişi kedisi var, daha küçük gerçi, “o büyüsün anne olsun bir yavrusuna talip oluruz” diye öteledim hep kararı.

En son, verdik kararı, bambaşka bir arkadaşımdan umulmadık anda gelen “yavru kedi ister misin?” teklifini kabul ettik.

Bu zor bir karar. Hiç bir hayvan oyuncak değildir, sıkılırsan atamazsın. Sorumluluğu vardır ve ailenin bir bireyidir artık. Bizim bebek Kasım’da doğmuş. Daha iki aylık. Sütten kesilince kendisini sahiplendik.

Bu yazı kedi sahiplerine ve kedi sahiplenmek isteyenlere yol göstermek için yazıldı.

Tavsiye: PET SHOP’tan kedi-köpek almayın. a) ticaretine karşıyım, b) barınaklar safkan ya da değil hayvan dolu. İkinci el hayvan diye bir şey olmaz. Onlarcası arasından güzel bir seçim yapma şansını verin kendinize. Tanışıp oynaşın. Hem aşısı bakımı muhtemelen kısırlaştırılması yapılmış olacak, daha iyi. Yine de beğenmezseniz, size kalmış. 

Tavsiye bir: Kediyi ne kadar küçük alırsanız o kadar iyi. Yavrular en iyi şekilde aileye uyum sağlar. Huyunuzu suyunuzu kaparlar. 

Tavsiye iki: Kedi bakımı öğrenmek için kitaplar var, bir de kedi sahipleri var. Kedi sahiplerini tercih edin. Çok ince detaylı bilgiler aldım ben kedili arkadaşlarımdan. 

Tavsiye üç: Kedi gelmeden mekanı hazırlayın, yemeğini kumunu ayarlayın. 

Veterinerde buluştuk eski sahibesi ile. Resimlerinde göründüğü kadar şirindi. Ve pek ürkekti. Sessiz sessiz duruyordu. Veteriner muayene etti, tırnaklarını kesti, iç parazit aşısını yaptı ve bize güzel bir kum kutusu hediye etti. Kumunu da oradan satın aldık zaten.

Eve kedi taşıma çantamız olmadığından bir piknik sepeti ile geldi. Tecrübeli kedi sahipleri ile olan görüşme ve yazışmalarımdan öğrendiğimi uyguladım. Önce tuvaletini hazırladım. Bir kat çöp poşeti üzerine kalın bir tabaka kum (gerçek kum değil. taşa daha çok benziyor aslında.. ) serdim.

20150121_224900

pisipisi marka kum. Eczacıbaşı üretmiş. Topaklanan cinsten. Kedi ürünlerini buna gömüyor, kum da ürünü paketliyor. Tarif etmeye gerek görmüyorum.
20150121_224923

Kum kutusu ve küreği. Topaklanmış ürünleri kumdan uzaklaştırmak için. Kumunuz temiz kalıyor. 20150121_224934

Su ve mama kapları. Su kabımız çelik. Altı lastikli, kaydırmaz. Veterinerden aldım. Çok isabet etmişim. Diğerini marketten  aldım.. Eeeeh işte iş görüyor.. Yemek yediğini fayanslarda tırrr tırr gezdirmesinden anlıyoruz… Dondurma kabı bile olur aslında.. Çok masraflı değil kediler.. Günde iki kere 20-25 gr mama, her gün taze su o kadar.

Ne diyordum evet, kum kutusunu hazırladım, son bir kez ortalıkta tehlikeli maddeler (kesici-yutulabilir-devrilebilir-kimyasal) olmadığını kontrol ettim ve kediyi banyoya saldım.

Gidip HERYERİ kokladı. Her girdiği mekanı öncelikle dip bucak kokluyor herif.

Kumuyla tanıştırdım. Pek yüz vermedi.

——————————

ara bilgi: kedi çişini kuma yapabiliyordu ama ilk kakasını gidip bir karton kutu içine yaptı. önerilere uyarak hemen kakayı kuma naklettim yerini bellesin diye. Kediyi de başına bıraktım. Kokladı, biraz kum iteledi. Biraz daha kokladı, kumladı.. İçine sinene kadar kapattı üzerini. Bir daha da kaza olmadı. 4 aylık olunca klozete yapmayı öğreteceğim. Kakasının çok kötü koktuğunu söylediler ama kendi burnumla duymasam inanmazdım. :(( “eve gizli bir yere yapar da bulamayız” diye düşünmeyin, anında haberiniz olur!

——————————

Beslenme konusu:

Gidip yem kabına biraz market maması koydum. İsim vermek istemiyorum hır çıkar. Kuru mamaya da iki saat kadar yüz vermedi. Ben de ilk günden alışkanlıklarını bozmasın diye konserve mama açtım. 1/3 oranında koydum tabağa. Yaladı yuttu ve gidip uyudu.

Kedimizi delice sevmeye başladık, şımarttık tepemize çıkardık. Gidip marketten daha da cici mamalar aldım. Yaş mamalara deli oluyor ama kuru mama çok az yiyor.

Kedisever arkadaş, “yaş mama ile karıştır ver, alışır” dedi. Evet yaş mama karışınca kuru mama da arada yarım yamalak yendi.

“Market maması verme, tuz-şeker içeriyor, böbreklerine zararlı” söylemlerine bir miktar kulak tıkadım itiraf ediyorum. Veterinerde satılan mama da benim bütçemi aştı açıkçası. Kilosu 25 liraya geliyor neredeyse. :((

Eee? Markete.. de olmaz. Rahat edemedim. Nihayet bana sık sık önerildiği halde, inadımdan mıdır basiret bağlanması mıdır bilmem, en son başvurduğum kaynak temizmama oldu. Firma, domuz ürünü içermeyen besinleri ile kedi ve köpeklere hizmet ediyor. Ödül mamaları da var, kedi kumu da. Açın bakın.

“Ya beğenmezse bizim VIF (very important feline)” diyordum, ücretsiz numune de yollamaktalar. Talep ettim, iki tane 100 gram mama geldi. #Bonacibo Tavuklu, hamsili, pirinçli. Küçük kahverengi şeyler işte.

Ve bu mama KOKMUYOR!!! Banyoyu kokutan leş market mamaları anında sokak kedilerine dağıtıldı.

Bu mama bir de KOKUTMUYOR… Kedimiz def-i hacet ettikten sonra farkına bile varmadık!

Bu mama kedimiz tarafından delice bir iştahla yenmekte.. Oh afiyet şeker bal olsun.

Kedi Köpek alışverişlerinizi #temizmama ‘ya kaydırın derim. Kedi köpeğiniz yoksa, seçeceğiniz barınağa hayrınıza mama da bağışlayabilirsiniz. Neden olmasın? Bir aç doyurmanın sevabı var elbette!

Bugünlük son tavsiye: Evdeki yemekten kediye vermeyin. Dilenmeyi öğrenir ve her yemeğin tadına bakmak ve tabii ki hakkını almak için tabağa burnunu daldırmaya gayret edip yemeğinizi berbat eder. Arsız kedi istemiyorsanız ev yemeğine alıştırmayın. Kedi yerini bilsin.

Sondan bir sonraki tavsiye:

Bayıldığım, çok önereceğim kedili kitaplarım için

– The Cat who… serisi (Oğlak polisiyelerinden çıktı birazı, “Tersten okuyan Kedi” ile başlar dizi. 29 kitaptır)

ve

Yeni yılla gelen kedi (Remzi yayınevi, Çilek’li kitaplardan)

Devamı burada: “Galeba

24 Yorum

Filed under alışveriş işleri, araştırdım, Kedi, severim paylasirim

24 responses to “Kedilendim!

  1. misseditor

    Reblogged this on Bir Damla Mürekkebin Düşmüş Çalışma Masama and commented:
    Kedi severleri piste alalım.

    Beğen

  2. Bilge

    Hayırlı uğurlu olsun. Çok şahane bir iş yapmışsınız, fena kıskandım. Maceralarınızı okuruz artık. Evlenene kadar ben de bir kedi insanıydım (hatunu annemlerde bıraktık yeri yurdu değişmesin diye) ama sonrasında kocamı ikna edemedim henüz, şimdilik tabi :)
    Valla sen dememiş olsan ben diyecektim Yeni Yılla Gelen Kedi’yi. Bin sene filan olmuştur alalı, birkaç senede bir tekrar okuduğum kitaplardan. Hayır baskısı da bitmiş birine ödünç verirken bin tembihle veriyorum :) Diğer seriye niyeyse bir türlü el atamadım ama farz oldu artık.
    Kedi bakımı öğrenmek için kedi sahipleri daha güvenilir kaynak bence de. Genel kurallar sağlık filan için kitaplar iyi de, gerisi fasafiso. Deneyim gibisi var mı…
    Gerçi tırnakları kesildi demişsin ama yine de diyeyim: Biz bizim kıza oduncudan bildiğin iri bir kütük alıp evin bir köşesine koymuştuk. Ne zaman bir yeri tırnaklamaya başlasa alıp kütüğün üstüne koyuyorduk. Birkaç seferden sonra alıştı orada tırnak bilemeye.

    Beğen

    • Teşekkür ederiz, sevmeye bekleriz..
      muazzamteşem bir kahramanla tanışmak için geç kalma, Ko-Ko ve YumYum seni bekliyor.. umarım ingilizce biliyorsundur, 5 kitaptan sonra yayınlamadılar Türkçe olarak.. Gerçi Türkçeler de şahane çevirilerdir, pişman olmazsın.

      Akif Pirinççi’nin Felidae serisi de var, meraklısına. Güncel yayıncılık’tan çıkanları öneririm.

      Beğen

  3. gravyer

    hele bi de kedicik, sizlerle yatakta uyumaya baslasin.. mir mir mirrr sesi bile ninni gibidir.
    domuz icermeyen mamaya cok guldugumu ifade etmeliyim : bizim buralarda kediler de mi musluman yoksa ? acaba neden domuz icermiyor acikcasi merak ettim.
    uzun ve saglikli omur diliyorum kedinize..

    Beğen

    • “kedi kiminle uyuycak” diye sorun ciktı zaten… gece erken kalkan kediyi aranıp buluyor yatağa taşıyor :)))
      yorganın içine almak, yastığa değdirmek yasak.. ona göre izin veriyorum.
      baaaazen kendi gönlüyle yanıma geliyor.. dizimin oraya yatıyor. çok tatlııııı…. bal bal..
      benim kişisel takıntım. masal kitabı bile alırken domuz resmi olmayanını seçerim.
      liberalim aslında ama içime sinmiyor..

      Beğen

  4. medukas

    bu sevimli tekir oğlanın adı ne oldu :)

    klozete alıştırmak gerçekten çok güzel. ben de alaturka tuvalete alıştırdım. çok rahat oluyor. ama bazı kediler hemen alışıyolar, bazılarınınki daha uzun sürüyor.

    temizmama’dakilere de fena değil diyorlar ama daha kaliteli bir mama almak isterseniz gittigidiyor.com’da satılan 15 kiloluk mamalar oluyor. bir kaç markam var. en uygun hangisi varsa ondan alıyorum, aylarca kullanıyorum. kullandıklarımdan royal canin ve proplan’da da koku sıfır neredeyse. bir dönem hills kullanmıştık. o da kaliteli ama çok fena kokuyordu tuvaletleri.

    böyle çocuğu olup aynı zamanda kedi/köpek sahiplenenleri çok seviyorum. özellikle kedileri, çocuklara zarar vermek için fırsat kollayan psikopat hayvanlar olarak görüyor türk insanı :(

    Beğen

    • Medukas’cığım, oğlanın adı Müdür. Eşim buldu. genelde isim koyma işi ondan soruluyor zaten. :))
      citikitty diye bir şey var, onu (ya da bir zahmet bir koliyi) kullanacağım. eğitimi kaç aylık verdin sen??

      besin değeri karşılaştırması yapabilmem için bana ambalaj fotosu yollar mısın???

      bir de şehir efsanesi/kocakarı masalı var bilir misin bilmem, evdeki bebeği kıskanıp yüzüne oturur boğarmış kediler..
      :))

      Kedilerden daha iyi bir şey düşünemiyorum bir çocuk için. Neyse sıramız geldi bizim de şükür :))

      Beğen

      • medukas

        şu anda kullandığımız mama royal canin. fotoğrafını çekip mail ile gönderdim ;) geçenlerde bir blog keşfettim. ayrıntılarıyla mamaları araştırmış kız. mama dışında vitamin, macun gibi ek besinler hakkında da yazıyor. tavsiye ederim: http://kedilibirhayat.com/saglikli-kedi-mamasi-nasil-olur/

        bizim kediler eve geldiklerinde 6 aylıklardı. hills’in kokusuna dayanamadığımızdan hemen başladık eğitime :) 2 ayda alıştılar sanırım. alaturka tuvaleti kartonla kapatıp, önce kum, sonra yavaş yavaş kumu azaltıp gazete parçaları koyarak, sonra sadece gazete parçaları kaldığında kartona delik açarak alıştırdık. en sonunda kartonu da kaldırıp, bir kaç gazete parçası koymuştuk. delikte kapak olduğundan gazete parçaları sorun olmuyordu. tuvaletlerini yapınca kürekle alıyorduk. her yaptıklarında ödül olarak çok küçük bir parça yaş mama veriyorduk.

        2 kedi olduğundan hala biraz sorun oluyor. birisi yaptıysa, tuvalet kirli olduğundan diğeri tam içine yapmıyor da biraz kenara yapıyor. tek kedide daha rahat olur ama.

        kıskanma olayını çok söylüyorlar :( birisi bir şey söylerse bu haberi söyleriz artık: http://www.sabah.com.tr/dunya/2015/01/17/sokak-kedisi-bebegi-donmaktan-kurtardi

        Beğen

        • MEDUKAAAASSS
          harikulade bilgilendirici yazılarınız ve mailleriniz için teşekkür ederim. kedilibirhayat sitesine de bir daldım günlerdir bakınıyorum…
          kesinlikle çok şey öğreniyorum.
          eğitim için bir ay daha bekliyorum. 4 aylık olsun başlayacağım.
          görüşürüz

          Beğen

  5. çok şirin maşallah umarım mutlu bir ömür geçirirsiniz birlikte :)

    Beğen

  6. gravyer

    :) hepimize hoşgörü. ‘domuzcuklar’ konusunda
    .. Müdür lü keyifli günler diliyorum. Ilk kedim çocukken vardi 16 yil yasadi, ogullarindan bir tanesini de anneme yalvar yakar eve alabilmiştim, o da 12 yil yasadi. Sonra başka kedi istemedim , içim istemedi. Sonrasinda 2 köpeğim, 1 ev ‘faresi ‘ 3 kaplumbağamız oldu. Şimdi ise butun martilar,kuşlar,kumrular…sevgiler.

    Beğen

    • bi de en favori kahramanım miss piggy. al sana en hasından ikiyüzlülük. domuzcuklar keyiflerine baksınlar kimse yemesin onları madem. harbi.
      en hayvansever arkadaşım oldunuz, çoook memnun oldum.

      Liked by 1 kişi

  7. Ufuk

    Küçükken ben de bir hayvana bakmak istiyordum. Ailem karşı çıkmıştı “sen daha kendine bakamiyorsun!” diyerek. Siz ebeveyin olarak iyi bir hareket yapmışşınız. Çocuk o yaşta sorumluluk sahibi olunca daha bi özgüvenli olur derler.

    Beğen

    • Sorumluluğun çoğu bende Ufuk. Hayvanı severken oynatırken çocuklar çok mesut evet, ancak bakım onarım masraf annenin üzerine kalıyor. O yüzden aileniz haklı. kendinize bakabildiğinizde almanız gereken bir canlı o.

      Beğen

  8. Geri bildirim: “Galeba” Kedili hayatın ilk ayı bitiyor | A Blog Daire 6

  9. Seabell

    Ipek tebrik ederim, artik seni evde banyo kapisinda bile bekleyen, karsiliksiz seven, kuzenleri ormanlarda kukrekeyip avlanirken, dunyanin en tatli miriltilarini cikarip surtunen bir kedin var. Peki mudur bey mi muduranim mi?
    Kedi sahibi bir veterandan sana bilgiler:
    *Insallah kedin dikbasli degildir, egitilebilenleri var egitilemiyenleri var. Ben ikisindende tecrube ettim. Olayin senin ogretme yeteneginle ilgisi yok.
    * Eve ucan sinek bocuk girmesine izin verme. Yakaliycam diye delirip perdeleri yirtar vazolorai devirir.
    * Saglikli besliycem diye evde pismis yemek de verme. Hep kedi mamasiyla besle. Sonra kafasini tencerenin tavanin icine yumulmus gorursun, mutfak tezgahindan ayrilmaz olur.
    * Suyunu hep temiz ve taze tut. En sik yakalandiklari hastalik idrar yollariyla ilgili olanlar. Kuru mama veriyorsan bolca su icmesi gerekir. Turkiyede varsa kedi cesmesi al. Yada sik sik taze temiz su koy.

    * Paraya kiy ve mutlaka cat tree al/ yaptir yada yap. Sen almazsan o evdeki bir mobilyayi tirmalama agacina cevirecektir, elinde degil. Pahali gelirse koltuk dosemelerini degistirmenin kaca malolacagini dusun. Kediler habitual yaratiklar. Kotu aliskanliklarini degistirmek cok zor, baslamadan iyi aliskanliklar kazandirmaya bak.

    *Domuz konusunda endiselenme, domuzlu kedi mamasi diye bisey amerikada hic gormedim, sebebi muhtelif, yahudi musterileri rahatsiz etmemek icin baslatildigini soyleyenler var, bilemiycem. Kopeklere sirf kemirsinler diye domuz burnu ve kulagi kurutulmus halde ayrui pakette satiliyor.
    * Mutlaka kisirlastir. 6 ayda ameliyat olabiliyorlar. Erkek kediler cok kolay iyilesiyor. Detaylarina girmek istemiyorum, ama trust me, yaptirmak lazim!

    * Bol bol saril oksa, yavruyken tadini cikart. Sifa valla, kalp ve tansiyon hastalarina iyi geliyorlar, cocuklar icin harika ve kediler diger hayvanlara gore daha bagimsiz. Kolay gelsin

    Beğen

    • Seabell
      senin bütün bunları yazan ellerin dert görmesin e mi?
      müdür beye ev yemeği kat’a verilmiyor. bi arkadaş daha uyardı.
      vet ok verdiği anda kısırlaştırılacak. hiç taviz yok.
      diğer öneriler can baş üstüne hemen alıyorum bi cat tree. selamlar

      Beğen

  10. Amanin…gercekten klozete alistiracak misin? Yani cidde klozete yapabiliyorlar mi?
    Ayrica hayirli ugurlu olsun ,gule gule buyutun.

    Beğen

  11. Geri bildirim: Kedilenmenin devamı: Pisipisi psikoljisi | A Blog Daire 6

  12. Geri bildirim: Kedi Şah Bulgus Mat! | A Blog Daire 6

  13. Greeat post thankyou

    Beğen

Yorum bırakın