Bunu yiyen ölmez! – Fırında ev yoğurdu nasıl yapılır?-

Yoğurt Türklerin icadıdır ve kefir gibi, insanın ömrünü uzattığı da bir gerçektir..  Her yoğurt bir başka yoğurttan mayalanmak zorunda olduğundan, bu iş biraz kafa karıştırıcı aslında. En ilk yoğurt nasıl bulundu onu kimse tahmin edemiyor..

*-*

Ben küçükken bir komşumuz vardı. İştahı da yerindeydi.. Bir defasında ufak bir satıl yoğurdun başına oturmuş, kaşığı almış eline, “bunu yiyen ölmez, bunu yiyen ölmez” diye diye bitirmiş hepsini..

Allah rahmet eylesin öldü gitti yazık, ama yoğurtsever bir insandı. Ben iki haftadır yoğurt yapıyorum da, aklıma geldi şimdi.. Rahmet istedi demek ki..

Annem de anneannem de evde yoğurt mayalarlardı. Süt ılıtılır filan, tencereye mayalanır, ağzı kapanır, battaniyelerle filan kaloriferin dibine yuva yapılır ki bütün gece ılık kalsın. Bazen tutmazdı.. :)) Olur öyle..

Biz Y kuşağı burun kıvırdık, marketlerde boy boy renk renk yoort varken, evde yoğurt mu yapılırmış? Hele ki taze anneler yogurt makineleri aldılar, bir heves ya yaptılar ya yapmadılar bir iki, sonra hop market yoordu. Hem kıvamlı hem lezzetli.. Kekâ.

Uzatmayalım, sütten de yoğurttan da sıtkımız sıyrıldı, eski usule döndük biz. Artık nereye tükürdüysek bulup yalayacağız el-mecbur..

*-*

Neyse, olay şöyle. Eve UHT süt almayı bıraktık. Günlük pastörize süt ya da günlük çiftlik sütü alıyoruz.

Çiftlik sütünü de bir güzel kaynatıp içiyoruz. 3 litrelik pet damacanalarda geliyor, ağzı sıkı kapalı ve soğutmalı kamyonetle ulaştırılıyor.

Bir miktar içiyoruz, bir miktarı da kalıyor. İlk partiden sütlaç yaptım, başarılı olmadı. (tarifi yenileyeceğim) Sonra da bizzat sütçümüzün getirdiği hediye maya ile yoğurt yaptım. Tescilli tembel olduğumdan her işin kolayına kaçarım. Bu konuda da öyle oldu, bundan kolay yapan varsa alnını da karışlarım..  Evde en en en kolay şekilde yoğurt şöyle yapılıyor:

Görsel

Sipariş

Görsel

Teslimat (3 Lt 10 TL)

Görsel

Kaynatılmış süt

 Görsel

Kaymak

Görsel

Süt, yoğurt mayalanacak kaplara süzülür, kaymak kalıntısından arındırılır.

 (tencereye alırken de bir tur süzüldü yabancı madde ihtimaline karşı)

Görsel

Fırına dayanıklı kaplara bölüştürülen süt


Görsel

Fırın ve içindekiler 80 derece civarına ısıtılmaktalar. Sütün 50 derecede yoğurt mayasıyla katılması gerekecek.

Bunu da fırının termostatıyla belirliyorum.

Süte parmak daldırmıyorum.

Görsel

Bir önceki yoğurt. Bu sefer biraz sulu oldu. :(

GörselGörsel

Kritik nokta: MAYA!

1 kilo süte bir çorba kaşığı yoğurt. Bir çay kaşığı bal. (ben biraz fazla ballamış olabilirim, tatlı seviyorum yoğurdu)

Görsel

Bir kepçe sütle pürüssüz bir hale gelene kadar çırpılır. (hep aynı yöne doğru! bunu unutmayın)

Sonra, lap diye sütün ortasına atılmaz, kenardan sızdırarak süte tanıştırılır maya. Bilahare eni konu çırpıcı yardımı ile kaynaştırılır.

Görsel

(çırpıcım)

Görsel

Fırın 50 derece ve 4 saat süreyle ayarlanır. Sütler yoğurt olur.

Fırında ılıyana kadar kalır, oda sıcaklığına gelince kapakları kapatılır (ılıkken kapamayın, yoğuşup sulanıyor)

buzdolabında da 6-12 saat bekler. Ne kadar beklerse o kadar (eski tabirle) “kerpiç gibi” kıvamlı olur.

İlk servisten önce, iki kaşık yoğurt kapaklı bir kaba ayrılır, buzdolabının en soğuk yerinde bir sonraki yoğurdu mayalamak üzere bekletilir.

*-*

Rivayet o ki, bir maya beş kere çevrime girdiğinde kendisini saflaştırabilirmiş. Yani en esas ilk maya haline geliyor, köy yoğurdu denebilecek en katkısız hale ulaşıyormuş. Torununun torununu gören cennete gider derler ya, onun gibi. Benim bu fotoğrafta görülen yoğurdum 4. oluyor. Bir sonraki yoğurttan çalacağım maya, mükemmel olacak bu durumda..

*-*

Şu anda, en pratik şekilde süzmenin yolunu arıyorum. Tülbentsiz, kullan-at ya da makineye-at kolaylığında bir şey olsa.. Kahve filtresi işe yaramadı..

Brain storming’e devam.. Ya Tutarsa??

51 Yorum

Filed under alışveriş işleri, icatlar, iştahlı işler, kültür, severim paylasirim

51 responses to “Bunu yiyen ölmez! – Fırında ev yoğurdu nasıl yapılır?-

  1. Aylin

    Ooh, ellerine sağlık. Ben de dün aynı 3 lt’lik pet şişelerden 2 tane alıp 4 lt’siyle yoğurt yaptım. Ama fırında değil de eski usül oldu:) Yoğurdu kapağı vakumlu cam saklama kaplarında bir güzel mayaladım, mutfak tezgahının üzerinde sarıp sarmaladım, gece 11 gibi mayaladığım için sabaha kadar tezgahta kaldı, sabah doğru buzdolabına. Kıvam mı? Bıçakla kes ye valla :) Yalnız mayada balı ilk defa duydum, bir de öyle deneyeyim, bakalım ev ahalisi ne diyecek?

    Ama aldığımız süt ne kadar sağlıklı onu bilemiyorum.. Mısır slajıyla beslenen besi ineklerinin sütünde yüksek miktarda GDO, pestisid vs olduğu söyleniyor. E şimdi çiftliğe telefon açıp “Kardeşim, sen ineklere ne yediriyorsun?” diye sorsam, alacağım cevap %100 doğru olacak mı? Balkonda inek besleyecek halimiz de yok! Konu sadece süt de değil zaten: Çoluk çocuğa ne yedireceğiz, nasıl emin olacağız, niye gıdalara bu kadar lüzumsuz ıvır zıvır ekleniyor, para için sağlıkla oynayanlarda niye bir parça vicdan yok? oofff offf diyorum :(

    Bir yoğurttan nerelere geldim, pes diyorum kendime… Her şeye rağmen, elimizden geleni yapıyor olmak bir parça teselli ediyor.

    Ballı-kaymaklı, tazecik yoğurtlu, bol sohbetli ve muhabbetli güzel sofralar dilerim efendim :)

    (annem usulü pratik sütlaç tarifini bilahare denemenize göndereceğim:)

    Beğen

    • Aylin esas senin eline sağlık güzel bacım. Yollasana bir iki resim, koyalım alternatif usul diye..
      Ve evet, İpek Hanım Çiftliği maillerinden zehirleniyoruz hepimiz. slaj nedir bu yaşıma kadar bilmeden yaşadım şimdi titiz tiringiz bir kadin olma yolunda ilerliyorum. Pınar hanımın mailleri olmasa gözümüz kapalı yaşamaya devam edecektik ne güzel. :((((
      Şaka bir yana, çok özel bir insan o. Hayranım..
      Geçenlerde restoran işindeki kuzenlerimden biri “İpek, kilosu 1 liraya dana eti var biliyor musun?” dedi.
      Eceliyle ölen danayı mundar mundar kesip satıyorlarmış. Hadi bakalım…
      Nerde ne yediğimiz belli değil, hak hukuk hikaye.. cehennem acaip kalabalık olacak sanırım…
      Sütlaç tarifinizi hevesle bekliyoruz. goruşmek üzere

      Beğen

    • berna

      ben bu fırında yoğurt çalmayı saçma ve çok yorucu buldum alın mutfak termometresi ayarlayın 45 c ye çalın yoğurdu tupperware kapaklı kabına bakın nasıl taş gibi tutuyor bundan kolay ne var ayol üstelik 1litre süte 3,500 lira mı vereilir yahu burda sütün kilosu 1,750 bizim yumurtamız peynirimiz bile organik büyükşehirde yaşamanın ömrü kısalttığını boşuna mı söylemişler

      Beğen

      • Eşim de aynı söylediğin gibi el ayarıyla, termometresiz filan yapıyor yoğurdu.
        Ben fırını kullandım.
        Yoğurt makinesi olan da onu kullanıyor.. Tupper’e o kadar parayı vermeyi saçma bulanlar çinko kapta mayalıyorlar…. neticede yoğurt güzel bir şey…

        Süt fiyatı bu, ben ne yapabilirim?

        Büyükşehirde yaşayamayanın kara çalması o, ömrü niye kısaltsın… tilki erişemediği üzüme koruk demiş ya, o hesap… ;)

        Beğen

  2. Çiftlik sütünden korkuyorum arkadaş. Bir türlü cesaret edemiyorum. Burada, bir sürü inek besleyen teyze var etrafta ama ne bileceğim ne yedirir, ne içirir?

    Beğen

  3. Ben 10 senedir yoğurt mayalıyorum şeker almıyoruz hiç .. Ama bende balla yoğurt mayalama duymadım neden sebep ne??
    Senin mayalaman çok uğraştırma gibi geldi bana. Benim boy boy 5-6 cam seramik kapaklı kaplarım var bir seferlik yada ikiseferlik yemelik kadar süt alıyor içi böylece bekleme sırasında sulanmıyor .. Biz anam babam usul mayalıyoruz:))

    Beğen

    • bacım yolla bi foto, bilmeyene yol gosterelim berabercene.

      ballı güzel oluyor bi dene bak.

      bi de musait bi zamanda senden kefir isteyecegim, yapıyor musun hala?
      tanidigim en organik anne sensin :)

      Beğen

  4. Aylin

    Nacizane annem usülü sütlaç tarifimi paylaşayım, bakalım sizin damak tadınıza uygun mu?

    2 su bardağı pirinci güzelce yıkayıp 4 su bardağı soğuk suyla ortayla kısık arası ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Suyunu çekmeye yakın 2 su bardağı şekeri ekleyip beraber eziyoruz. Ayrı bir yerde ısıttığımız 2 lt’e sütü bu karışıma ekliyoruz, önceden ayırdığımız 1/2 su bardağı ılık sütün içinde 1’er yemek kaşığı nişasta ile pirinç ununu topak kalmayacak şekilde eritiyoruz ve tencereye ilave ediyoruz. İsterseniz 1 paket vanilya ya da 1 yemek kaşığı hakiki gül suyu da koyabilirsiniz. Sütlaç 1-2 fıkırdadıktan sonra kaselere alıp, üzerine tarçın serpiyoruz.

    Bu ölçüde yapılırsa epeyce sütlaç çıkıyor, malzemeleri aynı oranda arttırıp azaltarak miktarı ayarlayabilirsiniz.

    En son; evin ufakları çağırılıp sütlaç tenceresi parmak:)la temizlenmek üzere teslim edilir:)

    Beğen

  5. Yollayayım..Bende gündönümü çiftliği Aysun The Sütçüden alıyorum sütü 4ltlik. Kefir yapmıyordum bir süredir bu haftalarda yeniden başladım yapmaya arkadaştan aldım bende olunca sanada yollarım.Yok organiklik yok şeker ya yeni anneleri okuyordum da maşallahları var:)

    ———————
    Esra’nın konuyla ilgili yazısı da şurada: Aysun the Sütçü

    Beğen

  6. sophiabwf

    Yoğurt süzmede tel süzgeç (aslında plastik, hani şu pazarda plastik mutfak eşyaları, leğen mandal şu bu satanlarda olanlardan) baya iş görüyor. Üstünü kapatıp buzdolabında bekletince bildiğiniz kese yoğurdu oluyor :)

    Beğen

    • aaa. yogurt da icinden akip gitmiyor mu peki?
      sırf suyu suzulsun diye daha ince delikli bir sey, tulbent filan kullanilir bizde.
      suzgec is goruyor mu???
      hemen denerim ben bunu..

      Beğen

  7. senin usul bana çok zahmeti geldi. bi kap yogurt için 4 saat fırın mı çalıştırayım. unuturum onu ben ayol:)) ben sıcağa yakın ılıştırdıgım sütten aldığım 1-2 kaşık sütü, dolaptan biraz önce cıkardığım birkaç kaşık yoğurda karıştırıp ikisini aynı ısıya getirip topaklamasını önlüyorum. sütün bir kenarından içine bırakıp 1 kerececik çeviriyorum. Ağzını kapatıp (ister tupperwarede,istersen küçük boy çelik tencerede) ustune bir de incebir polar örtü serip kaloriferin ustune koyuyorum akşamları (gece kaloriferler sönuyor bizde) sabah ta eğer unutmazsam alıp dolaba koyuyorum. unutursam kocaya bir mesaj atıp dolaba koyduruyorum:)) (illaki de unutuyorum zaten)

    Beğen

    • unut zaten bacım. bir kap dediğin yeri gelir 5 kilo yoğurt olur…
      4 saat çalışıyor ama mütemadiyen çalışmıyor. termostat diye bişey var.
      fırın işi kolay bacım. acemi ve iddialıyım.
      azimliyim, peynir de yapacağım!

      Beğen

      • berna

        merak içindeyim benim annem yıllardır içinde peyniri zor zahmet yapıyor sen nasıl yapcan peynirde bir püf noktası varki çok önemli süt sağıldığı an ılıkken peynir çalınır yoksa peyniri çalmayan ülkede kimse kalmazdı kolay olsaydı

        Beğen

        • Ben de merak içindeyim, bir şekilde deneyeceğim bir ara. Parmesan yapmayı planlıyorum.
          Kolay olmasına kolay, atom mühendisi olmak gerekseydi o zor bak.

          Beğen

  8. haa bu arada kendi yaptıgım yogurdu yiyebiliyor musun dersen hayor yiyemiyourm. açık süt içemiyorum (tiksiniyorum) açık sütten yaptığım hiçbirşeyi de yiyemiyorum.Ama yaptığım yoğurdu geceden süzme bezine koyup astığımda sabah çıkan süzme yoğurda bayılıyorum.

    Beğen

  9. Seabell

    Sevgili Ipek,
    Bunca tavsiye eksik kalmis gibi bir tane de ben tavsiyede bulunayim dedim. Bir sure basarisiz yogurt denememden sonra yogurt yapmayi yeni ogrenen amerikali bir cok akilli bir arkadasim sayesinde sasmaz basarili yogurtlar yapar oldum. Plastik termos kabin icine isitilip iliklastirilmis sutu ve ardindan sutle inceltilmis yogurdu ekliyorum ve agzini kabiyorum. 6 saat sonra agzini acip buzdolabina kaldiriyorum Bir gun dokunmuyorum. Tas gibi yogurt oluyor. isin numarasi termos ozelligi olan kapta mayalamak. Burada beslenme koymak icin kucuk boylari oldugu gibi icecek koymak icin cok buyukleri de var. Mumkun olsa bende senin gibi pastorize edilmemis cig sut kullanmak isterdim. Bozulma riski tum sutler icin gecerli ama pastorizasyon sutten bulasabilecek hastaliklari onluyor. Eger saticina guveniyorsan sorun yok, sana sarbonlu hayvanin sutunu satacak kadar kansiz degildir herhalde. Benim yasitim pek cok insan bu tur sutcu teyzenin sutleriyle buyumustur herhalde, hastalanan kimseyi hatirlamiyorum.
    Kolay gelsin eline saglik.

    Beğen

    • oh super bulmussun sen de kisisel termostatını.
      Gida isinde saticiya nasil guvenilir? insan babasinin oglu olsa güvenemiyor ki.. oldugu kadar iste..
      “sütüne kalmış” desem…
      yalniz, bir konuya aciklik getireyim. pastorizasyon bizim evde çiğ süte yaptiğimiz işlem. = kaynatma.
      bakteriler yuksek sicaklikta ölüyorlar. yani yoğrutta kullandigimiz veya ictigimiz sutumuz pastorize..
      cocuklugumun sutcusu Ahmet Ağa vardı. :
      https://ipekag.wordpress.com/2012/03/04/sut-sahane-bir-sey-hele-sek-gunluk-sut/
      kimse sarbon marbon olmamıstir herhalde. ben kucukken “ecel geldi cihane, bas ağrısı bahane” denirdi, olumler kurcalanmazdı pek…

      sana da kolay gelsin, ozletme bu kadar..

      Beğen

  10. bi de acil süt taşı lazım :(
    ,

    Beğen

  11. snz

    fırını hangi konumda 4 saat calıstırıyorsunuz onu da paylasırmısınız

    Beğen

  12. endaksi

    aoç yoğurt seti ile de yapabilirsiniz çok lezzetli oluyor

    http://aocistanbul.com/2012/12/11/aoc-sut-ve-mayasiyla-evde-yogurt-yapma-seti/

    Beğen

  13. bende yoğurtumu kendim yapıyorum çok şükür. Ama fırında değil bi kere bi fırın tarifi almıştım daha çok uğraşmak zorunda kaldım. O yüzden artık eski usul. Ama sen var ya gene beni şaşırttın yahu bal falan :) Şeker ve tuz duymuştum denemedim. Balı bir denerim sırf sen öyle yapıyorsun diye :))

    Beğen

  14. Funda

    Ben yoğurt için organik günlük süt alıyorum.. Markası elta ada.. Aşağıdaki yazıyı okumanızı öneririm..
    http://organikanne.net/tag/organik-gunluk-sut/

    Beğen

    • Güzelmiş, ben zaman zaman Migros’tan ya da organik pazarlardan Ada’nın peynir-süt ve yoğurdunu aldım. Hiç fena değil. Deli bir fiyat farkı da yok. Neden olmasın.
      Eve sütçü getiremiyorum bu aralar, SEK günlük süte devam ediyoruz.
      dur bakalım

      Beğen

  15. Melis

    Tarifiniz cok guZel ellerinize saglık. Süzmek ıcin mutfakta yemek yaparken kullanılan kullan-at tek seferlik boneler cok rahat oluyor. Tavsiye ederim.

    Beğen

  16. erhantigli2014

    Reblogged this on erhanca and commented:
    Yoğurt koydum dolaba
    bugün başım kalaba
    seni doğuran ana
    olsun bana kaynana

    Beğen

  17. erhantigli2014

    Yararlı bilgiler içeren yazınızı ilgi ve beğeniyle okudum. Başarınızı kutlarım.
    Yazınızı okurken şu dörtlük aklıma geldi:
    Yoğurt koydum dolaba
    bugün başım kalaba
    Seni doğuran ana
    olsun bana kaynana

    Liked by 1 kişi

  18. Seda

    Yogurt yapmayi beceremiyorum ben, her seferinde sünüyor. Pastorize sütle mayalayinca olur, yok efendim hazir yogurt kullaninca olur, sicak mayalarsan olur, soguk mayalarsan olur. Hepsini denedim, hicbiri dogru degil. En sonunda Ingilizce bir blogda sütü uzun süre kaynatmak gerektigini, sütteki laktoglobulin adli proteinin ancak bu sekilde denatüre oldugunu ve sünmenin de bu protein denatüre olmazsa vuku bulduguna dair bir bilgi buldum. Denedim, 10 dk kaynattim sütü ve yine sündü. Hayir yani biyokimyagerim, on yildir türlü türlü deney yaptim, calismayan deneyi eninde sonunda bir yolunu bulup calistirdim, ama yogurt mayalayamiyorum ben, bu nasil bir celiskidir :)

    Allah askina yardim, nasil sünmeyen yogurt mayalayacagim ben?

    Tesekkur ederim simdiden.

    Beğen

    • Hm.
      Etraflıca düşündüm Seda..
      Bunu çözmemiz lazım.
      Sana, son çare olarak BüyüYo öneriyorum
      https://www.kefirdanem.com/Urunler/6/BuyuYo-Yogurt-Mayasi?cType=tr-TR
      en yakın Migros’tan al. Ben dün aldım. Deneyip yazacaktım, ikinci bir görüş olur daha bir sağlam test etmiş oluruz.
      beraberce niyet edip yoğurdumuzu yapalım.
      Ne dersin?

      Beğen

    • ÇocuklaGezerizBiz

      Kesinlikle Danona süteş türevi hazır yoğurt mayası kullandığınız için sünüyor adım gibi eminim.
      Evinde yoğurt mayalayan birindne maya aldınız mı?Sünmeyen birinin mayasını alın ve deneyin derim …
      Bunu yüzlerce kez test ettim….

      Liked by 1 kişi

      • Esra ustam hakli..

        Liked by 1 kişi

      • Seda

        Çok teşekkür ederim İpek ve Esra, hem cevaplarınız için, hem de cevaplarınızın hızı için. Sayenizde bir key daha cesaretlendim ve sonunda başardım, sünmeyen, nefis bir yoğurt yapmayı. Sonucu aldığıma göre ne yaptığımı yazayım ki, başkalarının da işine yarasın :)

        Berlin’de yaşadığım için BüyüYo bulmam maalesef kısa vadede mümkün değildi, ancak yazın Türkiye’ye gelince. Burada yoğurdunu kendi yapan tanıdıklarım var, ama o yoğurtlar da sünüyor ve 10 dk. kaynattığım sütle yaptığım, yukarıda bahsettiğim yoğurtta böyle bir mayayı kullandığım ve sündüğü için bu seçenek de yoktu elimde.

        Esra ‘sebep maya, yüzlerce kez test ettim,’ dediği için ben bu mayayı nasıl bulurum diyordum ki aklıma belki 1-1,5 yıldır buzdolabında duran, kayınvalidemin kurutup ufaladığı koyun yoğurdu geldi. Kendi kayınvalidesi de eskiden yoğurdu kurutup saklar, sonra suda ezerek yöğurt mayalarmış. Dedim ki kaybedecek neyim var, ben de deneyeyim. 1 çorba kaşığı kadar ufalanmış (un gibi değil, 1-2 cm-karelik parçalar) yoğurt kurusunu yaklaşık 1 fincan su ile bir kaba koydum, çözünsün diye 1 gün oda sıcaklığında, 2 gün de buzdolabında beklettim ve sonra çatalla iyice ezdim. Tadı aynı Maraş tarhanası gibiydi, e o da kurutulmuş yoğurt nihayetinde.

        Sonra kaynatıp 45-48 derece civarına soğuttuğum 1 su bardağı sütle karıştırdım ve sarıp gece boyu sıcak bir köşede beklettim. Sabah taş gibi bir yoğurdum oldu. Tabii bu ilk yoğurdu yemek için değil, kuru yoğurttaki bakterileri hayata döndürmek için yaptım, bir nevi starter kültürü oldu. Tadı da hala Maraş tarhanası gibiydi. Sonra bu yoğurttan 2 kaşık alıp bu sefer yarım kilo sütü yukarıdaki gibi mayaladım, sonuç yine sünmeyen, nefis bir yoğurt. Bu sefer yedik de, Maraş tarhanası aromasından eser yoktu. En nihayetinde bu yoğurttan 2 çorba kaşıgı alarak dün gece 1 litre sürü de mayalayıp sabah sünmeyen, taş gibi yoğurdu görünce dedim ki, artık cevap yazabilirim.

        Demem o ki, elinizde sünmeyen bir yoğurt varsa bir miktarını tülbente yayıp bir tepsi ile buzdolabında veya oda sıcaklığında kurutmak ve kuruyan yoğurdu parçalayıp buzdolabında muhafaza etmek çok iyi, maya bulunamayan zor zamanlarda kurtarıcı bir yöntem. Sanırım bu seferki yoğurttan hemen biraz kurutacağım ben de.

        Velhasılı kelam, ikinize de tekrar teşekkür ederim.

        Liked by 1 kişi

        • Seda afiyet olsun.
          Kafaya koydun bir gayret başardın.
          Ustam Esra ( #cocuklagezerizbiz ) senin de eline koluna sağlık.
          bugün güzel bir gün

          Liked by 1 kişi

          • ÇocuklaGezerizBiz

            Afiyet olsun çok sevindim. Yoğurt kurutma işini bilmiyordum tülbentte mi kurutuyorsun yoksa normal bir tepsiye yayarak mı kurutuluyor? Estağfurullah İpek’cim ya usta felan:) Hepinze güzel bir gün dilerim bende

            Liked by 1 kişi

            • Seda

              Sevgili Esra, kayınvalideme bu kutlu haberi verdiğimde dur ben tülbentte sana biraz daha kurutayım dediğine göre tülbentte kurutmak gerekiyor, ama detayları sormadım. Tepsiye birkaç kat tülbent serip üzerine yaymak da olabilir, ama sanırım ben bir süzgecin içine tülbent serip, süzgeci de çukur bir kaba yerleştireceğim ki, süzülen su tülbente temas etmesin. En hızlı böyle kurur bence, böylece başka bakterilerin çoğalmasına pek fırsat vermeden kurutup buzdolabında muhafaza etmek mümkün olur.

              Bu arada İpek bacım sen Antepli misin? Kanım boşa ısınmamış demek hemşerim ya :)

              Beğen

            • Seda

              Bu arada fark ettim ki yoğurt yapmayı başarmış olmam, adımı da doğru yazabileceğim anlamına gelmiyor :)))

              Beğen

Yorum bırakın