Fatih Sultan Muhammed kim? Hiiiç…

“…canımın içi, Hazret-i Muhammed’e nasıl Hz. Mehmet demiyorsak, Fatih Sultan Mehmet de bildiğin ikinci Mehmet’tir. 5. Mehmet de Mehmet Vahdeddin’dir ve halife olarak biz kullarını satıp kaçmıştır.
İstanbulu ilk fetheden Fatih Sultan MEHMET’tir. Şakirtlerin icadı Fatih Sultan Muhammed diye biri hiç olmamıştır..”
O zamanlardan bu yana aktarılan kaynak yok sabuklamasına cevaben:
File:Gentile Bellini 003.jpg

BURADAN . Bizim kayıtlarımız eksik olabilir, osmanlica olduğundan okunmaz, okunuşundan emin olunamaz olabilir, bunları çok duydum…Ama adamların 1430’dan kalma kaydı var ve gayet okunaklı. Sultan Mehmed II.

Üç sene önce yoktu böyle bir zırva. 1988’de yapılan köprüye niye konmadı böyle bir isim? Çünkü YOK BÖYLE BİR İSİM…

Müslüman insan nasıl çocuğuna esma-ül hüsna’dan birini isim olarak veremezse, (El-Baki mesela, çocuğuna isim olarak koyacaksan Abdülbaki (Baki’nin kulu) koyarsın.. Edep bunu gerektirir) Yine insan eğer peygamberini seviyorsa, çocuğuna onun adını koyamaz, yanlışlıkla kötü bir söz söylenirse Hz.Muhammed’e sövülmüş gibi olur. O yüzden yüzyıllardır biz erkek çocuklarımıza peygamberimize hürmeten (Hamd-eden manasında) Mehmet, Mahmut, Hamit,Ahmet isimlerini koyarız.

Ha, bu arada, İstanbul’u son fetheden de Mustafa Kemal ve ordusudur. O bakımdan, kafanız net olsun diye yazmak istedim..

17 Yorum

Filed under insan olmak, kültür, saçmasapanlıklar

17 responses to “Fatih Sultan Muhammed kim? Hiiiç…

  1. fatih bir ravaite gore arabestanli dir bir ravaiete gore surieli dir hangesi dorostdor ve fatih den once kimler istanbulo fath etmisdir lutfen osmanli tariheni ve ondan 200 sene sin bize yazarmosiniz tesakkurler

    Beğen

    • Beyefendi ben bir tarih uzmanı değilim.
      Bir osmanlı padişahı ve Türk olan Fatih’in seceresine şuradan ulaşabilirsiniz : Osmanlı Hanedanı

      Fatih’ten önce İstanbul, Bizans İmparatorluğu idi. Doğu Roma imparatorluğu olarak da bilinir.
      Tarihçesi için bakınız: İstanbul’un tarihi

      Benden bu kadar, umarım yardımcı olabilmişimdir.

      Beğen

  2. F. Kovalar

    Hiiiç olmamıştır diyor bir de. Eski Anadolu Türkçesi metinleri harekelidir. Şimdi tarih kitaplarında 1. Bayezid’in oğlunun adı Mehmet olarak yazıyor ama harekeli bir metinde: “ısmarladı ki eğer Muhammed bunda gelüp atasın ve karındaşın taleb idecek olursa” diye bir ifade var. Şakirtlerin icadı vs. deyip sallayacağına aç da harekeli metinlerden bir araştır. Sultan Muhammed ismini Sultan Mehmet şekline cumhuriyetten sonra sokmuş olmasınlar?

    Beğen

    • F. Kovalar

      Ayrıca 1888’de Louis Thuasne adında biri tarafından yazılmış Gentile Bellini Et Sultan Mohammed II adında kitap varmış. Google’a Sultan Mohammed II yazıp ararsan bunun gibi başka örnekler de bulabilirsin.

      Beğen

    • F bey
      “Eski Anadolu Türkçesi” diye bir terim uydurmuşsunuz, ziyan olmasın, osmanlıca filan diyorsunuz sanırım..
      Hareke nedir bilirim, arapçada sesli harf olmadığından sessiz harflerin bazı yerlerine bazı şekiller kondurulur. Bu şeklin yerine göre harf B ise : be/ba,bı/bi ya da bu olarak okunur.
      Muhammed için MHMD harfleri, u için ötre ve m üzerinde de şedde gerekir. Bunlar olmadan Mehmed okunur. Buraya kadar anlaşıyoruz sanırım.
      2.Mehmet, Osmanlıca saray metinlerinde her zaman “Fatih Sultan Mehmed Han, El Muzaffer Daima” olarak adlandırılmaktadır. Kendi fermanında kendi adını yanlış yazdırmış olabilir mi?
      Padişahlar babalarının dedelerinin adlarını çocuklarına koyarlardı, o çocuklar da tahta çıktıklarında tarihçiler tarafından Üçüncü Ahmet, Dördüncü Murat gibi, numarayla anılırlar. Osmanlı tarihindeki Mehmet’ler de 5 tanedir. Hiç biri Muhammed değildir.

      Cumhuriyete bu sistemli saldırılar, Türklük gururunu kaybettiklerinde insanlara sığınacak başka bir tutku olsun diye Osmanlı atalarına yöneltmenin bir ayağı, bunun farkındayım.
      Ben Laik Cumhuriyet taraftarı, aydın bir Türk kadını olarak, sizin nasıl ve neden yönlendirildiğinizi anlıyorum.
      Lütfen bir daha düşünmeden yazmayın.
      harekeli metni adamın biri yanlış yazmış ya da size bu şekilde düzenlenerek belletilmiş olmasın? Sorgulayın biraz kardeşim. Cumhuriyete suç atana kadar, bana bir tanecik örnekle, ki onun da iler tutar yeri yok, gelmeyin.
      Sui misal, emsal olmaz.

      Beğen

      • Buzulkuşu

        Tarih-i Ruhide 1. Mehmet olarak bahsedilen padişahın ismi açıkça Muhammed okunacak şekilde harekelendirilmiş. Araştırmadan yazıyorsunuz, Laik cumhuriyet kadınıyım diyerek de zaten nasıl taraflı yorum yaptığınızı gösteriyorsunuz.

        Beğen

        • Sadece gercegin tarafindayim. Ad Hominem yapmayi kesin.
          Lise2 ogrencileriyle ugrasmiyorum.
          1. Mehmetten bahsetmiyoruz.
          Ortalikta 1 ve 2 olmadan 3. 4. 5. Mehmetler var olamayacagina gore arama motoru ile devam edin ve bloguma girmeyin.

          Beğen

          • Buzulkuşu

            Yorum blog sahibi tarafından düzenlenmiştir:
            Uzun ve nefis bir yorum yazmışsınız, gerçekten ilgimi çekti ve izninizi alıp yayınlamak istedim.
            Mail adresiniz muhtemelen sahte olduğundan (lise2 diye mail adresi mi olur zaten :p ) mesajım geri döndü.
            Adetim olmamasına rağmen bloga başlık açıp size ulaşmaya çalıştım. Oradan da bir şey çıkmadı. 21 nisanda koyduğum yazıyı bugün siliyorum.
            Elveda buzulkuşu.
            oku adam ol.

            Beğen

  3. Ali isimli bir okur bir masal kitabından daha ciddi olmayan bir kitabı kaynak göstermiş. SON kez yazıyorum atma arkadaşım. Atma. Sallama. Her atılan yemi yutma. Meleye meleye gezme. Araştır.
    Adamın kılıcı Topkapı Müzesinde duruyor git bir oku bakalım kendi adını kendi kılıcına yazdırmış. Daha ne diyorsun hala….

    Beğen

  4. İnsan

    Arapça’da hareke olduğunu da kim söyledi ? Arapça’da hareke yoktur, hareke Arapça’ya hakim olmayanların yani anadili Arapça olmayanların da diyebiliriz Kur’an ı Kerim’i okuyabilmeleri amacıyla ortaya çıkmıştır. Hiç harekeli yazı okuyan Arap gördünüz mü ? Ben şahsen görmedim. Zaten “محمد”şeklinde yazılan bir şeyin Mehmed şeklinde okunması da ne kadar doğrudur bilemiyorum. Çünkü Arapça’da “ح” harfi her zaman “ha” şeklinde okunur eğer “he” sesi vermek istenseydi orada mutlaka şu şekilde yazılırdı “مهمد” ama şimdiye kadar hiç bir yerde böyle bir yazıya rastlanılmadı. Zaten Fatih Sultan Muhammed Han bizzat kendi eliyle yazdığı tuğralarda görülür ki “محمد” şeklindedir. Ve bir de isminin veriliş hikayesi de bir çok insan tarafından bilinir ; 2. Murad Han Fatih doğduğu sırada Muhammed suresini okumaktadır ve haber verildiği zaman bu anın tesadüf olmadığını anlar. …

    Beğen

    • Bu konuda yazacağım son şey bu, bundan sonraki yorumları da onaylamayacağım. Sizi tenzih ederek söylüyorum insan bey, bir yerlerden forumlardan filan gelen tuhaf tiplerden usandım.
      yorumunuzdan son kelimeyi silerek aynen yayınladım, tüyler ürpertici balon bir kelime o ve hiç bir şekilde blogumda yer alamaz.
      ——————————————-
      Sormuşsunuz, cevabım: Hiç herhangi bir şey okuyan arap görmedim.
      —————————-
      m-h-m-d olarak yazılan bir şeyin mEhmEd mi, mAhmUd mu, mUhAmmEd mi olduğuna nasıl karar verdiğinizi bilemiyorum. Pek merak da etmiyorum. İnat da bir yere kadar.
      ********************************
      Bir zamanlar da Orta asya, efendime söyleyeyim Turan, Atlı Han Atilla vb tevatürleri ile insanlar kandırılırken; şimdilerde de boşluk olur da birileri düşünmeye başlar diye “ata, cet, han, efendimiz” masalları okunmaya başladı. İşiniz mi yok bilmiyorum..

      Şahsi fikrim bir harem dolusu kadınla cariyelerle odalıklarla düşüp kalkan, sayısı bilinmeyen çocuklar edinen, kendi kardeşini çocuğunu boğdurabilen, o kadınların başına insanlık dışı HADIMlar diken, kadınlarına ancak oğlan doğurdukları zaman bir makam veren, hiç birine nikah kıymayan, hayatı sarayda lak lak şak şakla geçen, aynı ülkede yaşayan insanları “kullarım” olarak niteleyen, toprakların her bir santiminin sahibi, gönlüne göre bütün bir kasabanın şehrin gelirlerini birilerine bağışlayan, işine gelmeyince zart diye geri alan, yaptığı hiç bir şey sorgulanamaz şahların padişahların varlığı benim özgür karakterime ve insanlığıma hakarettir. Cahiliye devri bir tür.. O zaman her yerde öyleymiş, artık bitti. Son.

      Bir soru: Neden sonraki padişahlar 3. mehmet, 4. mehmet, 5. mehmet olarak adlandırılmış acaba? tesadüf herhalde.. değil mi? haha.
      2. Murat’ın her an ne yiyip içtiğini ne yaptığını yazdığı bir günlük varsa, ne ala, aksi halde bu da hoş bir yakıştırma belki de.. meşhur fıkrayı bilirsiniz, müfettiş din dersinde herkese soru soruyormuş :
      -adın ne?
      – Fatih.
      – Oku bakalım fatiha suresini….

      -Adın ne?
      -Kevser
      -Oku kevseri…

      -Sen?
      – Hocam benim adım Yasin ama arkadaşlar bana kısaca Sübhaneke derler

      iyi günler

      Beğen

  5. Ajsnsh

    Bu arada yorumlar gözükmüyor sanırım.

    Beğen

  6. bilimdan

    Fatih Sultan Muhammed devrinde yazılmış Kıvamî’nin Fetihnâmesinde ismi Muhammed okunacak şekilde harekelendirilmiştir. Bunun tartışması dahi olamaz.

    Beğen

  7. Suleyman

    “Saçmalamayın.”
    diye başlayan yorumunuzu konuyla alakasız ve imla hataları ile dolu olduğu için sildim. Saygısızlığınıza tahammül yok.

    Beğen

Yorum bırakın